Pas 5

Seguim aprenent l’idioma dels escacs!

Al nostre joc s’acostuma a dir que la partida té tres fases, obertura, mig joc i final.

Els millors jugadors dediquen moltes hores a estudiar l’obertura, perquè de mig joc i finals ja saben moltíssim. Cal recordar tres coses molt importants en aquesta primera fase: controlar el centre (apuntant cap a les caselles e4, d4, e5 i d5), enrocar ràpidament i desenvolupar les peces menors, que ja em dit abans que són caballs i alfils.

Quan ja estem enrocats i les peces menors actives podem moure la dama per col·locar les dues torres a la posició òptima. És una fase de transició entre l’obertura i el mig joc.

Al mig joc hem de buscar una idea i dur-la a terme. A aquestes idees els hi diem plans. Les característiques d’un pla són: que impliqui diverses jugades (un pla no és amenaçar una torra del rival a veure si no veu l’amenaça i la podem capturar), que tingui presents otes les nostres peces, i que al rival no li sigui fàcil d’evitar.

Exemples n’hi ha molts: canviar peces per arribar a un final on pensem que tindrem avantatge, o atacar el rei rival confiant en que no es pogui defensar i podem donar escac i mat. Amb la pràctica els anireu coneixent.

I arribem al final de la partida. És una fase molt tècnica, perque les errades no acostumen a tenir sol·lució. Hi ha poc material i sovint es produeix la coronació dels peons: quan un peó arriba a la última filera es pot canviar per la peça que volguem diferent al rei (que normalment, tot i que no sempre, serà la dama).

Més terminologia important: una clavada és quan una peça no permet que es mogui una altra. En tenim de dos tipus, clavades relatives (la peça es pot moure però darrera deixa descoberta una peça de molt valor) o clavada absoluta: la peça no es pot moure perquè deixaria descobert el rei.

En aquesta posició el Cf3 està sotmès a una clavada relativa i el Cc6 a una d’absoluta

El doblet és un altre tema clàssic als escacs, i es dona quan un cavall amenaça dues peces importants (dama i torre, rei i torre o, si tenim sort, rei i dama), asegurant que una de les dues acabarà fora del taulell a la jugada següent.

També tenim d’ulleres! Apareixen quan un peó amenaça dues peces a l’hora.

La descoberta és un altre tema recorrent que cal conèixer. A la següent partida mostrem una descoberta que tots i totes em viscut als nostres inicis com a jugadors, en una banda o l’altra del taulell.

  1. e4 e5
  2. Cf3 Cf6 (les negres opten per atacar també, en comptes de defensar, jugada que dona inici a la coneguda com a Defensa Petrov)
  3. Cxe5 Cxe4 (això no es bona idea…)
  4. De2 Cf6 (la dama amenaça el cavall, així que el treiem)
  5. Cc6+!! La dama fa escac a la descoberta. Com les negre han d’ocupar-se de l’amenaça al rei, no podran evitar que el cavall capturi la dama a la jugada següent. Malgrat jugui De7 segueix
  6. Cxe7 i les negres estan perdudes