Pas 1

Benvinguts i benvingudes a aquest breu curs per a iniciar-se de manera autònoma al món dels escacs.

Durant cinc pasos us explicarem en què consisteix el joc, alguns petits trucs per a millorar ràpidament la vostra força de joc i us mostrarem alguns recursos, majoritàriament gratuïts, als que podeu accedir a la xarxa i us seran d’utilitat.

Comencem pel principi!

Es creu que els orígens es troben a Àsia des d’on va saltar cap a la Xina, Russia,l’imperi persa i arribar, cap a l’any 1990, al Casal de Barri Marianao de Sant Boi.

Hi ha qui ho considera un esport, qui pensa que es una ciència i qui diu que no és més que un joc de taula. És tot això i molt més, però ens agrada recordar les paraules del segon campió del món Emmanuel Lasker: “els escacs són, per sobre de tot, una lluita“.

Els escacs són, principalment, competició, jugar contra una altra persona i intentar vèncer capturant la peça més important del seu exèrcit: el seu rei. El rival intentarà el mateix, capturar el nostre, i com a tota competició serà qüestió d’esforç i habilitat el guanyar o perdre. Sense rival no hi ha escacs, així que la persona que tenim davant mereix tot el nostre respecte i agraïment, per compartir el seu temps amb nosaltres, permetre’ns disfrutar d’allò que ens agrada i millorar les nostres capacitats malgrat acabem amb derrota. El tercer campió mundial, Raul José Capablanca, ho va dir molt clar: “S’apren més d’una derrota que de cent victòries“.

Així doncs l’esportivitat és clau als escacs. No en va el lema de la Federació Internacional d’Escacs és “Gens una sumus”: som una família.

Sobre les avantatges dels escacs podeu mirar aquest vídeo del periodista d’escacs Leontxo Garcia. Durant més d’una hora el sr. Leontxo, que també és jugador d’escacs, explica que els escacs tenen tots els avantatges imaginables. Quan porteu més temps podreu valorar si es queda curt o s’hi passa tres pobles!

Els que portem temps al club vam començar molt abans que es digués tot això. Juguem a escacs per un motiu: ens ho passem bé.

Us deixem un vídeo per començar a conèixer aquest món que al seu moment ens va recomanar Miguel Ángel, col·laborador de l’escola d’escacs:

www.youtube.com/watch?v=L3MqtiHG6Yk

Aquí podreu conèixer a una de les millors jugadores de la història: la Gran Mestre Susan Polgar.