Entrevistem a Miquel Castells que acaba de publicar un llibre sobre escacs

En Miquel Castells, jugador del nostre club i mestre català d’escacs, acaba de publicar el llibre 100 tresors dels escacs per descobrir. Volem saber-ne més coses i per això li hem fet una entrevista que publiquem al nostre blog, aquí la teniu:

  • Bones Miquel, com és que et vas animar a escriure un llibre d’escacs?

Després d’haver escrit d’escacs en mitjans especialitzats i generalistes durant molts anys, feia molt temps que barrinava escriure continguts vinculats als escacs en forma de llibre que poguessin ser interessants per a un públic massiu aliè a la pràctica del nostre esport. Em preocupava que fora de l’àmbit docent i educatiu no hi hagués cap obra divulgativa que expliqués en la nostra llengua què són i què signifiquen els escacs a casa nostra. Gràcies a Cossetània Edicions he tingut l’oportunitat de fer-ho amb 100 tresors dels escacs per descobrir, el meu primer llibre que és a la venda a totes les llibreries des del 9 de juny.  

  • Fes-nos un breu resum del que hi trobarem

He volgut apropar el món dels escacs a totes aquelles persones que s’hi han          interessat pel nostre joc gràcies a l’espectacular impacte que la sèrie Gambito de Dama, de la plataforma en streaming Netflix, ha tingut a nivell mundial. Paral·lelament, milers de nous escaquistes d’arreu han descobert els escacs on line arran de la pandèmia i amb 100 tresors dels escacs per descobrir tenen una guia per anar més enllà en la singladura del món de les 64 caselles. Hi trobareu una primera part enfocada a ensenyar els rudiments del joc per després desenvolupar aspectes vinculats amb la història dels escacs, els campions mundials i la relació existent de l’esport-ciència amb la literatura, el cinema i l’art. He fet menció especial als escacs catalans en forma historiogràfica on reto homenatge als escaquistes cabdals de casa nostra. El llibre està farcit d’anècdotes i històries que sorprendran a més d’un lector. 

  • Què fa que el teu llibre sigui diferent d’altres llibres d’escacs?

Parafrasejant el títol del llibre de l’admirat Leontxo García, Ajedrez y ciencia,   pasiones mezcladas, modestament he volgut escriure Escacs i llengua, passions compartides on he intentat transmetre la meva passió pels escacs omplint un buit en la bibliografia escaquísitica en català on, dissortadament, els títols adreçats a un públic massiu brillen per la seva absència. En aquest sentit, només tinc paraules d’agraïment per a Cossetània Edicions per brindar-me l’oportunitat de fer atractius els escacs al públic català no estrictament escaquístic.

  • A qui recomanaries la seva lectura?

Principalment a tot lector que tingui curiositat per conèixer aspectes del nostre esport que potser li han passat desapercebuts. Malgrat adreçar-me a l’escaquista afeccionat que comença a fer les primeres passes, no he oblidat inserir continguts que interessaran al jugador expert, i fins i tot mestre, que ampliarà el seu coneixement en tot allò que envolta al nostre joc i, tanmateix, serviran perquè la seva afecció pels escacs no s’aturi mai. El dia 6 de juliol vinent a les 18.30 h. presento 100 tresors dels escacs per descobrir a la Llibreria Alibri, de Barcelona. Tots els socis i sòcies del Club d’Escacs Sant Boi esteu especialment convidats.

  • Hi haurà segona part?

Tant de bo, aquesta és la nostra intenció. Tot dependrà de l’acollida que 100 tresors dels escacs per descobrir rebi per part dels lectors. Les perspectives són força alentadores. De fet, tinc material per redactar un segon volum, però, lògicament, tot aquest contingut veurà la llum si els lectors troben interessant aprofundir, encara més, en la passió pel noble joc que ens uneix.  

Moltes gràcies Miquel, esperem que el llibre sigui tot un èxit!

2 pensaments sobre “Entrevistem a Miquel Castells que acaba de publicar un llibre sobre escacs

Deixa un comentari